Alter ego 1

Normallång, rak kropp, stort mörkt hår, litet huvud. Raka ben, smala höfter, tunna vader, platt rumpa. Höga jeans med bälte. Uppvikta byxben och barfota. Randig topp, bröst inunder. Hennes ansikte är blekt, utan synliga linjer, ljusa ögon och mörka bryn. Läppar och mungipor. Sminkad till fest men inte till vardags.

Det är svårt att tänka sig att svenskan har en rytm när man är så van vid att höra den. Jag tycker att engelskan är mycket mer melodisk. I jämförelse tycker jag nog också att svenskan är lite fattig. Jag läser gärna poesi på svenska men hellre på engelska, det är som att engelskans ord har mer krut i sig. Mer umf. Ta ett ord som ”illusive” t.ex, på svenska skulle det vara ”oäkta” eller ”falsk”, ”något som är en illusion”. Det faller så platt.

Jag borde jobba med något annat än översättningar. Jag borde skriva egen poesi, inte förstöra och stjäla andras. Fast jag behöver inkomsten förstås.

Kanske är det jag (som i jag) som skriver kursivt. Skriver om en skrivande som får besök av en karaktär. Karaktären vill få sin berättelse berättad. Vem är karaktären? Alter egot har ett eget alter ego i form av karaktären. Vem är hon som skriver? Är hon översättare? Sjukskriven som bara går hemma? Är hon en missförstådd poet eller seriös författare? Vill man tycka om henne eller är hon knäpp? Hon är nog lite knepig. Jag gillar henne som person men skulle nog inte vilja spendera en hel dag i hennes sällskap. Varför inte? För att hon är en självcentrerad fjortis med tröttsamt bekräftelsebehov. Jag gillar henne för att hon är så lik mig.

Jag har alltid haft svårt för att spegla mig. Det är som att göra något förbjudet, som att slösa någons dyra tid på fåfänga dumheter. En vuxen röst bakom mig som fnyser och tycker att jag gör mig märkvärdig. Man ska inte göra sig märkvärdig. Inte titta så noga i spegeln. Om jag ska iväg på fest eller gå ut för att roa mig händer det att jag använder smink. Då klär jag upp mig och gör mig fin. Men jag har svårt att bedöma resultatet i spegeln. Är jag fin nu? Blir det snyggare om jag sätter upp håret? Sånt där har jag aldrig varit bra på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *