Ambivalent inställning till begreppet hem

Jag var på fotografiska för ett par dagar sen och tittade på Pieter Hugos (f. Sydafrika) utställning ”This must be the place”. Först nu ett tag senare inser jag vad som gjorde störst intryck på mig, nämligen fotoserien ”Kin”:

”I sin hittills mest självbiografiska serie, Kin, reflekterar Pieter Hugo över sin familj och sin ambivalenta inställning till begreppet hem. Personliga händelser som när hans hustru var gravid, deras första barn föddes och när hans mor genomgick en operation varvas med nationella ikoner: öppna landskap, antropologiska museer och referenser till historiska platser och personer i Sydafrika. Nutid och dåtid, privat och offentligt, rika och fattiga, fula och vackra interagerar i en serie som gestaltar den komplexa sociala situationen i Sydafrika efter apartheid.”

Den ambivalenta inställningen till begreppet hem.

Jag inser att den bok jag nyss läst av Patricia Schonstein Pinnock,  ”Skyline”,  gestaltar i ord precis det som fotografierna i ”Kin” avbildar. Jag vill göra en omläsning av ”Skyline” utifrån begreppet ”hem”. Människor på flykt och på rymmen, de tar sig till staden och når precis fram till det där som flickan i boken beskriver som ”hemma”. Ingen vet riktigt vad det där, det kan vara obekant. Men det är där de befinner sig nu och vore de inte där, skulle hon inte vara ”hemma”. Det hänger ihop. (I mitt huvud hänger det ihop i alla fall, just nu.)

Kin

Pieter Hugos utställningen på fotografiska pågår fram till första december.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *