Äntligen! Karavan!

karavan nr3 2020

När man suttit hemma isolerad i över en vecka och är i stort behov av inspiration, då dimper den plötsligt ner på dörrmattan! Senaste numret av Karavan! Hurra! Det är i vanlig ordning en fantastisk läsning och för mig är det nu verkligen ett underbart sätt att resa bort. Mycket av innehållet handlar såklart om den pågående globala pandemin och hur författare och litteratur påverkas av den och av isoleringen.

Här är några av de saker jag uppskattar mest med senaste numret:

Resa i min kammare

Den tunisiska poeten Adam Fethi tipsar mig om boken ”Resa i min kammare” av Xavier de Maistre. En superaktuell bok i dessa tider av isolering. Isoleringshumor är vad det är! Underbart! Xavier de Maistre var en fransk författare och militär som levde fram till 1852, han blir dömd, efter en duell, att stanna hemma i sitt rum i 40 dagar. Han parodierar då tidens reselitteratur och beskriver in i minsta detalj sin ”resa” genom rummet. Han broderar ut texten och får rummet att framstå som något mycket märkvärdigt. Boken finns att läsa på engelska om man surfar in på Project Gutenberg http://www.gutenberg.org/ebooks/62519

”Next to my arm-chair, as we go northward, my bed comes into sight. It is placed at the end of my room, and forms the most agreeable perspective. It is very pleasantly situated, and the earliest rays of the sun play upon my curtains.”

”I had so placed myself in my arm-chair, that its front legs being raised about two inches from the floor, I was able, by balancing myself from left to right, to make way by degrees, and at last, almost without knowing it, to get close to the wall, for this is how I travel when not pressed for time.”

Om isoleringen

Tiguy Elebe Motingiya, författare från Kinshasa, beskriver så fint att:

”Isoleringen är också en vacker möjlighet att återknyta till de opublicerade berättelserna inom en själv”.

Tänk så mycket nytt (och gammalt) material som kan komma ur detta! Kenyanska författaren Yvonne Adhiambo Owuor tror i en intervju att ”det kommer att skrivas och publiceras fler böcker om existensiella kriser.”

En ny bekantskap

Uppskattar extra mycket att få tipset om novellsamlingen ”När en man faller från himlen” skriven av Lesley Nneka Arimah. Arimahs berättelser beskrivs i det här numret som ”originella, så skarpt skurna i sin uppbyggnad och sina fiktiva världar att de fastnar, som gåtor”. Hur kan man inte bli helt besatt av att klicka hem den boken?

Kinesisk Science Fiction!

Sist men inte minst uppskattar jag Nicklas Junkers ärliga recensionen av ”Råttans år”. Även om just denna novellsamling kanske inte tillhör en av dem jag kommer att införskaffa så har den gjort mig mycket nyfiken på kinesisk Science Fiction! I min bokklubb läser vi just nu på temat Fantasy och jag håller på att nosa i gränslandet mellan SF och fantasy. Det vore kul att hitta en icke-västerländsk bok att introducera. Är inte kinesisk litteratur överlag lite fantasy-aktig? Eller är det västerländska fantasy-begreppet bara en slags spin off på de andevärldar och sagoväsen som alltid funnits i kinesisk och afrikansk litteratur? Vad vet jag, inte mycket men jag blir ju nyfiken.

Tack Karavan, ni räddade min dag och gav mig massor av intressanta nya uppslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *