Anxiety of Influence, Anxiety of Authorship

Efter att ha läst och läst Agneta Klingspor skrev jag nedanstående, i december 2007.
En förtvivlad anteckning om det kreativa skrivandet och dess hämmande inslag. Jag minns inte precis hur eller vad jag tänkte och syftade på men jag misstänkte då att allt som jag någonsin velat skriva redan har skrivits, av Agneta K.
Flera av mina dikter appellerar Agneta K, jag skiver som vore jag arg på henne för att hon stulit mina ordflöden. Lika ofta finns Bodil omnämd, Bodil Malmsten. Jag hyser visst agg även mot henne, med samma ovannämda skäl.
Stret. Att skriva sig själv, att sammanfoga sina fragment och låta dem vara sina egna. Att plötsligt inse att det finns någon att jämföra sig med och att sedan faktiskt jämföra sig med dem! Fatalt.
Hemvant återvänder jag än idag till Agneta (med förnamn, som vore hon en av mina vänner) och läser gärna ( om och om igen) hennes “Nyckelroman” (1994), den innehåller så otroligt mycket av mig att jag blir alldeles matt. Matt eller kanske överraskad.
Nåväl.
Vägrar släppa
Men väjer och uppförsbackar
Behåller ett utanförskap
Ett självplågeri
Mönster
Släpper inte
Måste backa
Bli utkastad och falla hårt
Omfamnar skrapade knän
Begråter stret.
Hon berättar mina historier
Varje ord har en uppbyggnad jag kan bekräfta
Ska jag hylla henne
Vara rädd
Inte väja
Något skiljer oss åt
Jag vill veta vad och sen förföra
Markera och lämna spår
Våra vätskor kan inte likna varandras
Hennes text är operationer och hon kirurg
Skär i mig.
Olika drivkraft, kanske olika mål
Mål i mun och modersmål
Hur hamnade hon på min tunga
Som att hon stjäl mitt språk, text för text, ord för ord
Hon och alla de andra som fanns före, först
Deras modersmål
Inte alls min tunga
Jo, jag bläddrar henne, hon skär i mig
Kirurg. Vilket övergrepp
Bläddrar och blottas
Talar om att hugga i sten
Gör det till konst
Begränsningen och mönstret, trösten, bröstet
Jag som trodde att sökandet var ensamt och att andra var främmande
Så kommer hon och förenar
Varför har ingen sagt någonting till mig
Har hon fler systrar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *