Arbetsrelaterat

Jag läste precis en artikel om arbetsnarkomani. En sån där förnuftig och undervisande artikel. Temat var att det är farligt att jobba för mycket. Jag tycker det är intressant att tänka kring det, särskilt med tanke på min egen benägenhet att jobba över flera dagar i veckan. Men det blev snabbt klart och tydligt att personen som skrivit artikel antingen är värdelös på att skriva eller att personen i fråga aldrig själv haft en särskilt tung arbetsbörda. Hur som helst, i anslutning till denna artikel listades ”sex tecken på att du jobbar för mycket.” Mina irriterade kommentarer till dessa idiotpunkter är fetstilade.

1. Tiden räcker inte till. Arbetar du ikapp i sängen genom att både ringa och mejla från sovrummet? I så fall kan det vara ett tecken på arbetsnarkomani. Nej tiden räcker inte till. Det är för många arbetsuppgifter fördelade på för lite folk. Och nej, jag ringer inte och mailar inte ifrån sovrummet men jag arbetar övertid för att hinna med allt.

2. Tänker dygnet runt. Att gå till sängs när tankarna snurrar i huvudet är inte att rekommendera. Konsekvensen är helt enkelt för lite sömn. Ja, är det mycket på jobbet så snurrar det omkring i huvudet ändå inpå småtimmarna och jag kan inte somna. Men jag ska genast sluta känna in människor omkring mig och sluta känna frustration över att jag inte kan fördela arbetsbördan i gruppen på ett mildare sätt. Jag ska helt enkelt bara köra på och inte ta hänsyn till dem som inte pallar med trycket.

3. Du arbetar hårdare men inte smartare. Med andra ord blir du mindre effektiv fast du jobbar mer. Det finns noll utrymme för effektivisering. När ska man hinna fundera ut kreativa lösningar? På kafferasten?

4. Ständigt dåligt samvete. Hinner du aldrig med de små viktiga sakerna i tillvaron? För att undvika det, ta dig tid att ordna med brådskande uppgifter, som att boka in ett möte eller ringa efter hantverkaren. Då känner du större kontroll över ditt liv och blir mindre stressad. Det är väl i och för sig helt sant


5. Låg självkänsla. Vår självkänsla baserar vi på hur vi uppfattar att andra bedömer våra prestationer på arbetet och i livet i allmänhet. Genom att styra upp din sociala tillvaro och bidra till samhället på ett eller annat sätt kan du stärka sin självkänsla utanför jobbet. Min självkänsla är det inget fel på. Jag är inte ute efter bekräftelse. Däremot skulle det ju vara trevligt om någon faktiskt engagerar sig och ger en feedback på vad man gör!

6. Tar aldrig ledigt. Semester är inte något nöje eller lyx, utan en absolut nödvändighet. Män är mindre benägna än kvinnor att ta ut ledighet. Jag älskar att vara ledig! Jag skulle gärna gå i pension nu idag. Men semesterplanering är ett jävla gissel och personer med barn får alltid förtur tur till de bästa veckorna! Jag får ta ledigt på hösten för att det ska gå ihop!

Såja, nu har jag fått ur mig ett uns av den irritation jag tagit med mig hem från jobbet. Tack då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *