Bilderboksretro

bilderboksretro-70-tal

Den speciella svårigheten med just 70-talet är alltså att det i så hög grad är en efterkonstruktion. Personligen har jag stora problem att få decenniet att gå ihop. Det var trots allt en förhållandevis liten del av befolkningen som ägnade sig åt att göra uppror mot kapitalet, ockupera Mullvaden, röka hasch, käka groddar och åka runt i rassliga folkvagnsbussar. Hos majoritetsbefolkningen var det Abba som regerade.”

 Det är Aase Berg som skrivit ovanstående i en finartikel i DN häromdagen (som jag också fortsätter att citera nedan). Artikeln utgår ifrån den relativt nyutkomna tredje delen i ”Bilderboksretro” av (red. Susanna Hellsing och Lisa Bjärbo) och denna tredje del behandlar 70-talet.

”Även om man läste proggbarnböckerna och de diskbänksrealistiska sexmanualerna för sina barn, så var det ofta med ett slags skräckblandad fascination och ironi, inte alls med den humorlösa naivitet som man i sammanhangslösa återblickar kan få för sig.”

Jag vill ju gärna hålla kvar tanken på att den här typen av retro böcker fyller sitt syfte även idag. Att de skulle vara ett seriöst alternativ till alla moderna, stereotypa, prinsess och prins tramsigheter (som barn verkar välja själva, om man låter dem). Ibland tror jag stenhårt att jag kommer att läsa böckerna för mina egna barn. Jag vill vara lite flummig och jag vill kunna peka på något och nicka uppmuntrat menande, ”Se där, då gick det!”

“Alla ville engagera sig, tillsammans med sina barn” skriver redaktörerna Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing. Men ofta föreställer man sig vänstervågen på 70-talet som mer omfattande än den var. Den efterhandsvinklade bilden är ju dessutom att det breda, folkliga vänstertänkandet var muppigt och oskuldsfullt. Bilden 70-talet används som ett sätt att i efterhand slippa ta vänstern på allvar, som om den var något slags lek.”

Jaja, jag får nyansera min bild av 70-talet. Vänstern är ingen lek. Nej. Inte fan gör man uppror och revolterar mot ojämlikheter om allt är en dans på rosor och allt är gjort av velour och allt luktar patchouli… Men jag får njuta lite av dessa mysiga bilder…jag får fantisera lite. i ”Bilderboksretro 70-tal” kan man provläsa på Bokus.se, gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *