Lucka 21 – Bokbloggare mot rasism

Jag tänker på språket, på hur vi lyssnar, talar, läser och skriver. Hur vi ofta undgår att se tal som handling. Hur farligt det kan vara att acceptera retorik eller att avfärda propaganda. Jag tänker på Victor Klemperers “LTI : tredje rikets språk : [lingua Tertii imperii] : en filologs anteckningsbok“. Utgår man ifrån tesen att språket styr tanken blir det, som LTI visar, tydligt hur språk och makt hänger ihop.

Vi befinner oss inte i nazityskland idag men visst låter vi oss luras in i en redan fientligt laddad retorik hela tiden. Titta på löpsedlarna, verkligen lyssna på journalisternas frågor. Lyssna inte bara efter vad SD hasplar ur sig, lyssna på hur media sammanfattar och ställer frågor. Tänk på hur vi vänjer vi oss vid att hela tiden höra t.ex. SDs problemställningar framföras av nyhetsuppläsare och programledare, tänk på vilka ord som används. Skiljer sig orden åt beroende på vem som talar eller hör vi både lösning och problem formuleras med samma tonfall? Har vi vant oss vid därigenom på sätt och vis kommit att acceptera påståendet att det finns ett problem i Sverige?

“Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå. Om någon tillräckligt länge säger “fanatisk” i stället “hjältemodig” och “ärbar”, tror han till sist att fanatikern faktiskt är en ärbar hjälte och att man inte kan vara hjälte om man inte är fanatisk.”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *