Bokbloggsjerka 25-28 januari

Veckans bokbloggsjerka lyder som följer: Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?

Jag hakar på veckans jerka för att jag blir förbryllad av frågan (och vill kanske försöka besvara den på samma gång…). Vaddå ärlig? Vaddå 100%? Antingen tycker man något eller så gör man det inte. Hur som helst så har vi det alla gemensamt att vi vill uttrycka detta, oavsett det ena eller det andra. Jag kan inte begripa varför någon skulle skriva något om sin läsupplevelse som inte var “sant”. Jag tycker nog inte det är särskilt relevant med omdömen heller. Det finns alltid någonting att säga, något att fundera kring, så vad spelar det för roll vilket omdöme eller betyg en bok får? Ett betyg är ändå så subjektivt att det spelar ut sin roll innan någon ens hunnit ta del av det. Jag vill lämna ut mina läsupplevelser, mina tolkningar, mina åsikter, that it is. Veckans jerka får mig att undra, hur tänker alla andra?
Varför skriver man om böcker eller om läsning över huvud taget? för att göra någon presumtiv läsare glad? för att tjäna pengar? (på en bokblogg?!). Nej, den här veckan förstår jag inte ens frågan.

Men jag tycker att Rader har ett vettigt resonemang i sin respons till jerkan, nämligen nedanstående citat:

A truly great book should be read in youth, again in maturity and once more in old age, as a fine building should be seen by morning light, at noon and by moonlight.”

― William Robertson Davies

2 thoughts on “Bokbloggsjerka 25-28 januari

  1. Jag tror bokbloggare tänker väldigt olika kring vad de gör och varför, och om man tar det på stort allvar kan det vara svårt att skriva något negativt om en bok, även om man uppriktigt tycker den är dålig. Man vill ha väldigt torrt på fötterna för att såga en bok, och det tycker jag också att man ska ha, d.v.s. väl underbyggda åsikter och omdömen. Själv skulle jag aldrig sätta betyg på böcker, dels för att det blir så väldigt subjektivt och därmed meningslöst, och dels för att det inte egentligen säger något väsentligt om boken i fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *