Burma Boy

”Burma Boy” av Biyi Bandele, berättar en bit bortglömd krigshistoria om de specialförband som, bland annat, stred bakom de japanska fiendelinjerna i Burma. Östafrikanska pojkar i krig under brittiska styrkor. Major Orde Wingate bildade förbandet som kom att kallas för Chindits (eller Chinditer) i början av 40-talet. För pojkarna i boken är Wingate en legend och det är en stor ära att ingå i den specialstyrka som ska besegra japanerna i den täta djungeln.

Boken förmedlar en barnslig och omogen upplevelse av kriget. På ett skickligt sätt undviker författaren hela tiden det stora allvaret i alla de fruktansvärda händelser som de unga männen möter. Det är inte en lek som beskrivs men det är inte heller ett krig. Det är oreflekterad överlevnad. Nyfikenhet, svårighet, överlevnad, galenskap.

”’Tack, Ali’, sa Damisa. ’Jag vet att det här inte är lätt för dig, men du kan inte ens föreställa dig hur ont jag har. Det är trist men ingen att göra åt. Men jag har haft ett bra liv, förstår du, och haft så många goda vänner. Och jag kommer aldrig att glömma bröderna i D-sektionen. Inte kyaftin heller, han var en bra karl.’ Han ryste. ’Det är kallt här. Jag är beredd när du är det.’ Damisa slöt ögonen och väntade tålmodigt på döden. Banana granskade pistolens dubbla magasin för att förvissa sig om att den var laddad. ’Farväl, samanja’, sa han.
Damisa svarade inte. ’Tills vi ses igen’, sa Banana. Men Damisa svarade inte nu heller. Det var som om han redan var död.
Omsorgsfullt lade Banana den hopvikta filten över Damisas panna.
Omsorgsfullt satte han vapnets mynning mot filten. ’Jag ska strax göra det’, sa han och väntade på at Damisa skulle säga något. Men Damisa svarade inte.”

Författaren, Biyi Bandele, är dramatiker, regissör och författare född i Nigeria. Bandeles far stred i Burma. Filmatiseringen av Chimamanda Ngozi Adichies ”En halv gul sol” är Biyi Bandeles regidebut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *