Charlie Mortdecai?

Kyril Bonfiglioli heter den brittiska författaren bakom Mortdecai-triologin och dess antihjälte Charlie Mortdecai. Bonfiglioli har jämförts med P. G. Wodehouse och huvudpersonen sägs likna en morallös Bertie Wooster. Kortfattat kan man säga att vi här har att göra med en aristokrat på dekis, en tvivelaktig konsthandlare som liksom bara ”råkar” hamna i våldsamma och omöjliga situationer.
Jag har inte läst dessa böcker och jag kommer nog inte att göra det heller, jag har lite svårt för den här typen av brittiska underfundighet och ”svart humor” som jag gissar att böckerna innehåller. När något beskrivs som ”witty” ryggar jag tillbaka lite. Får lite klåda. Jag ser Stephen Fry (som jag i och för sig beundrar) framför mig och jag tycker mig höra hur skämtsamheter sveper fort över mitt huvud och går mig helt förbi.

Men till saken hör att Charlie Mortdecai nu har gått och blivit filmhjälte. Filmen är redan inspelad men har inte kommit ut ännu, i huvudrollen har vi ingen mindre än Johnny Depp. Så, visst intresse kring dessa kriminalromaner har jag ju nu ändå lyckats uppbåda. Det kanske är lite intressant trots allt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *