Ethan Hawke – Ett fönster i New York

Om man gillar den kärlekskranka och charmigt missförstådda Ethan Hawke, den karaktär som han alltid spelar, och om man sett Reality Bites mer än tio gånger, då kommer man att uppskatta hans debutroman ”The hottest state” (1996). Av någon anledning har man valt att titulera den ”Ett fönster i New York” på svenska, den titeln har mycket lite att göra med själva historien men titeln drog säkert till sig rätt typ av läsare 1996. Cigarettrökande, längtande ungdomar med grungeinfluerade amerikadrömmar och sexbegär? Men vänta lite nu, vad heter boken på norska? ”Tarzan kysser jente: baby, baby, baby”. Hm.

Det finns inte så fasligt mycket att säga om boken. Det är en passionerad kärlekshistoria, ibland är den intensivt romantisk, men mot slutet är den ofrånkomligt olycklig. William och Sarah är ett par som genom sin relation lär känna sig själva snarare än varandra. De är unga, det går lite för fort, det är kul så länge det varar och så vidare. Inte särskilt originellt. Men detaljerna är ibland lite originella, delar av dialog, vissa miljöbeskrivningar, känslor och tankar som här och var liksom glimmar till. Det är svårt, tycker jag, att beskriva en sådan här historia utan att låta lite nedlåtande. Kanske är jag bara ovan att läsa den här typen av roman? Nej.… man möter kvinna, kvinna tvekar, man insisterar, kvinna låter det gå an, kärlek besvaras, sex, komplikationer, kvinna tvekar, man visar ogillande genom våld mot vägg, kvinna drar. Man missförstådd och lämnad. Kvinna fri, blir vackrare. Man iakttar kvinna på håll.

”The hottest state” blev till film tio år efter att den släppts, kanske är den bättre än boken? Hawke har också skrivit ytterligare en bok ”Ash Wednesday” (2003), även den en dramatisk kärlekshistoria.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *