Ett år av vila och avkoppling

”Ett år av vila och avkoppling” är skriven av Ottessa Moshfegh och är en underhållande och samtidigt djupt oroande roman om en kvinnas försök till en slags pånyttfödelse. Boken handlar också om ensamhet och är djupt sorglig även om den bitvis kan vara riktigt rolig. Huvudkaraktären är en namnlös ”Hon”. Hennes idé är att försätta sig i dvala, med hjälp av en högst tvivelaktig psykiatriker och dennes receptblock.

Hon har ”allt”, utseende, pengar, lägenhet, examen och arbete men ingenting som egentligen är värt att hänga upp tillvaron på. Hon somnar på jobbet lite för många gånger och får till slut sparken. Utan jobb att gå till är det bara ledan som fyller hennes dagar.

”Jag hade alltid älskat att sova. Det var en av de saker mamma och jag hade tyckt om att göra ihop när jag var liten. Hon var inte den som satt och kollade på när jag ritade eller läste böcker för mig eller lekte eller gick ut i parken med mig eller bakade kakor. Vi trivdes bäst ihop när vi sov.”

Pengarna hon lever av är arvet efter hennes föräldrar. Hennes mamma tog sitt liv och hennes pappa gick bort i cancer. Familjens hus har varit uthyrt men när hyresgästen planerar att flytta ut måste hon ta ställning till vad som ska göras med huset, sälja det? När alla räkningar dras automatiskt och när alla juridiska frågor hanteras av en jurist blir det lätt ångestframkallande att behöva ta tag och ta ställning till något.

”Jag kan inte peka ut någon enskild händelse som ledde till att jag valde att gå i ide. Först ville jag bara ha något lugnande som kunde dämpa mina tankar och fördömanden, eftersom det konstanta trycket gjorde det svårt att inte hata allt och alla. Jag tänkte att tillvaron skulle bli mer uthärdlig om hjärnan var lite mindre snabb att förbanna världen omkring mig.”

Det kan väl hända att jag också drömmer om att sova bort tiden, att jag lägger mig ner och tänker att det ska vara kväll när jag vaknar så att jag får gå och lägga mig. Det kan hända. Det finns få saker jag tycker så mycket om som att lägga huvudet på kudden. Det finns ett mys i det, en värme eller en belöning, en känsla av tröst kanske, en omtänksam inre röst som säger ”det är okej, du får vila nu”. Jag funderar mycket på vila och avkoppling, på vad som är sund återhämtning och vad som egentligen är symptom. Ett privilegium, det är vad det är.

I gula sidorna hittar hon Dr Tuttle, den enda psykiatriker som svarade i telefonen sent en tisdagskväll. Dr Tuttle står för väldigt mycket av underhållningen i den här boken! Otessa Moshfegh gör en fantastiskt målande skildring av en helknasig (och livsfarlig!) psykiatriker som gärna skriver ut för mycket än för lite och hennes arbetssätt är minst sagt okonventionellt. Jag kommer inte att glömma den här karaktären, skulle gärna läsa en bok om bara henne!

”Hennes hår var rött och burrigt. Halskragen såg ut att vara nersolkad av kaffe och mat, och den tryckte upp skinnet från halsen mot hakan. Ansiktet såg ut som en blodhunds, hopskrynklat och hängigt, med insjunkna ögon gömde under ett par väldigt små glasögon med trådbågar och flaskglas. Jag fick aldrig tillfälle att studera dr Tuttles ögon närmare. Jag misstänker att de var galna, svarta och glansiga, som på en kråka. Pennan hon använde var lång och lila och hade en lila fjäder längts ut.”

Hennes plan är att ljuga sig till ångestdämpande och sömnmedel, ju starkare desto bättre. Planen lyckas och det blir svårare och svårare att skilja på vakenhet och dvala. Overklighetskänslorna grumlar tiden.

”Jag skulle bli en helt ny människa, alla mina celler skulle bytas ut så många gånger att de gamla cellerna inte skulle vara mer än avlägsna, suddiga minnen. Mitt förflutna skulle bara vara en dröm, och jag kunde börja om utan bitterhet, buren av den salighet och frid jag skulle samla på mig under året då jag vilade och tog det lugnt. ”

Jag låter det vara osagt om hon faktiskt finner friden till slut men jag uppmuntrar gärna alla att läsa, det är en skicklig författare som fler behöver känna till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *