Grattis Glaskupan?

Grattis ”Glaskupan” 50 år! Eller? Sylvia Plaths klassiker ges ut i jubileumsutgåva och omslagsbilden har väckt starka reaktioner. Bilden verkar inte riktigt hänga ihop med själva berättelsen… Den mer eller mindre självbiografiska berättelsen om en ung kvinnas tilltagande mentalsjukdom, hennes missanpassade visit i den glamourösa damtidningsvärlden, hennes författardrömmar, hennes akademiska ambition…

Det var länge sen jag läste boken men jag plockade ner den från hyllan ikväll. Dags att läsa om. Bokens första mening för mig lite tillbaka i tiden, tillbaka till känslan som läsningen lämnade mig med när jag gick på gymnasiet eller så. Tillbaka till ung och sökande kanske.

Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York.”

Omslagsbilden på den nya utgåvan är konstig, den passar inte min Sylvia. Inte min glaskupa! Men tar man en titt på hur tidigare utgåvor sett ut så är den nya inte så värst kontroversiell, egentligen.

Glaskupan

Den bästa utgåvan är ju dock (alltid) den första. I det här fallet gavs den ut under pseudonym och omslaget speglar innehållet!

Bell jar 5

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *