Intro, ambi och extrovert?

9127134806 9137140485

Två böcker som belyser det tillbakadragna och tystlåtna, det introverta, istället för att underbygga den annars ensidiga fokuseringen på den/det som skriker högst och/eller syns bäst och på flest ställen. Äntligen. Äntligen formerar sig något verkligt intressant. Något som kanske kan bli en ny riktning i tiden? En folkrörelse? Äntligen ges utrymme för den introverte!
Den ena boken,  ”Introvert – den tysta revolutionen” inleds såhär och jag nästan ryser i denna igenkänningens trygga närvaro:

”Jag heter Linus Jonkman. Jag är introvert. Några av de mest meningsfulla händelserna i mitt liv har aldrig skett. I min tillvaro är det som sker innanför kraniet det mest värdefulla. Fantasier, berättelse och grubblerier är min varma eldstad i en tid när självhävdelse, ständigt nätverkande och grupparbete är normen. En tid då omslaget säljer mer än innehållet, och det gäller mer än bara böcker.”

”Några av de mest meningsfulla händelserna i mitt liv har aldrig skett.” Precis så. Ah, vilket drag av frisk luft! Så här säger baksidestexten:

”I vår tid verkar “utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.”

Den andra boken, vars svenska titel lyder ”Tyst: De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns”, är redan en storsäljare i USA, där den går under den lite mer kommersiella titeln: ”Quiet: The Power of Introverts in a World That can’t Stop Talking”. Författaren Susan Cain pratar även hon om revolution och hon kompletterar med att lägga ut ett manifest på sin hemsida. Punkt nio är min favorit:

9. Everyone shines, given the right lighting. For some, it’s a Broadway spotlight, for others, a lamplit desk.

Kanske är det faktiskt något på gång, ett erkännande eller åtminstone ett rättvisare synsätt, ett frigörande perspektiv som värderar oss alla lika.

Tack Fabulerat för tipset om denna filmsnutt! Se och hör Susan Cain själv:

One thought on “Intro, ambi och extrovert?

  1. Pingback: Introvert - Den tysta revolutionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *