Joy Nicholson

klanerna_i_palos_stor

”Klanerna i Palos Verdes” är en berättelse ur underläge. En outsider tar sig in och tar sig fram. Där finns kärnan. Ramverket är en trasslig familjehistoria som rymmer det mesta. På ett ytligt plan handlar romanen om surfare och om det soliga California. Ett annat plan beskriver familjeband som trasas sönder och en stark kärlek mellan bror och syster.

Medina Mason genomskådar samhället hon bor i. Hon äcklas av den välbärgade omgivningens sociala koder, hur tjejer, döttrar, systrar, brudar, kvinnor och mammor förväntas vara och uppföra sig. Medina är en surfartjej, den första i sitt slag. Men Palos Verdes är inte vana vid att någon sätter sig tvären och Medina får utstå i sitt utanförskap. Men hon har sin tvillingbror vid sin sida, Jim, även om han kan tycka att hon är rätt så pinsam ibland.

Medina är stark. Hon uthärdar med sin envishet och bevisar tillslut sin kompetens och sin skicklighet och vinner inträde i en av samhällets gemenskaper, surfarnas. Hon får dispans. Hon är cool för att vara tjej.

Killarna betraktar surfing som nåt sköt och avslappnat, där alla ger sig av i tur och ordning som om man stod i kön i snabbköpet. Men jag betraktar det som ett krig – man får bara vara med om man kämpar för det. Jag tillåter Jim att ge sig ut på de bra vågorna, men släpper aldrig fram Skeezer eller Mikey. Jim säger att jag nog ska passa mig så att ingen lappar till mig, eller kanske nåt ännu värre. Men ingen Palos Verdes kille skulle få för sig att slå en tjej.”

När jag idag läst bokens sista sida är jag övertygad om att hon kan överleva precis vad som helst. Även om hon mot slutet förlorat sin egen klan, familjen.

Boken är utgiven av Modernistas systerförlag Feminista. Författaren heter Joy Nicholson och vad jag vet är detta den enda av hennes romaner som släppts på svenska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *