Karavan, Sudan och annat

Äntligen ett nytt nummer av Karavan! Tema: Författarnas Sudan. Som vanligt är det högst intressant läsning, nya infallsvinklar, nya perspektiv och skitsnygga illustrationer. Såhär sammanfattas temat: ”Sudan är ett konfliktdrabbat land och censuren är hård. Ändå tycks framtidshoppet vara starkt och det litterära utbudet är större än någonsin. Allt fler skriver, och de skriver för att förändra. Kommer mellanösterns omvälvningar också att nå Sudan?”

Baraka Sakin har skrivit tolv romaner, alla berättar de om Sudan, om det ocensurerade Sudan, de sidorna som regimen inte vill visa upp. Sakin har suttit fängslad för sitt skrivande. Jag tror inte att vi ens till närmelsevis kan förstå hur det är att leva/skriva i sådana förhållanden. Jag kan det i alla fall inte och det är just därför jag imponeras så oerhört. Mod och konst. Kanske har jag stött på för lite modig konst och för lite modig litteratur? Ja. Kanske säger min reaktion mycket mer om mig än om verken som publiceras/censureras i Sudan? Hm. Vem skriver modigt i väst? I Sverige?

Är det ”den arabiska våren” och prosalyrik på samma gång? revolution genom poesi? Varför inte.

Sara al-Jack skriver om kvinnor som tar kontrollen över sina egna öden. Hon skriver om styrka ”jag vill visa att vi är civiliserade människor, att vi är förmögna att skapa konst. Vi finns här, vi är en del av världen och vill utbyta idéer och tankar. Visst är jag en sudanesisk författare men jag skriver för alla, överallt. ”
Sanaa Gaffer är exilförfattare och skriver fritt ”hon bär på ett hat, berättar hon, som föddes den dagen hon själv blev omskuren. Det var den händelsen och det hatet som fick henne att börja skriva.”

Karavan! Så bra! Tack för att ni översätter, intervjuar och tillgängliggör!

Fick dessutom gratisböcker med mig hem från jobbet idag. Julian Barnes är en av dem jag länge velat läsa men jag har varit så rädd att bli besviken att jag avhållit mig från honom helt och hållet. Nu tänker jag våga.

austerhardybarnes

Men först ska jag läsa ut min ”flygplansbok” som jag inte hann med på resan, ”Tigers in red weather” den är bra än så länge, jag sögs in i läsningen ganska snabbt där på planet. Men sen fick jag en sån där liten söt flaska rödvin och glömde bort att läsa ordentligt, jag satt mest och poserade, läste samma rad om och om igen :/ Boken påminner mig om Mad Men, jag visualiserar den i alla fall så. Säkerligen blir den film alldeles strax, den är som gjord för det. Den är snygg, i mina ögon. Inte modig, snygg.

tigers

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *