Klassiker?

Jag köper ofta böcker på Tradera. Idag satt jag och klickade bland skönlitteraturen och speciellt kategorin  ”klassiker”. Det är säljarna själva som kategoriserar böckerna efter genre och ett par av titlarna får mig att fundera lite…

Liza Marklund, Nick Hornby, Jan Guillou och Stephen King? Luke Rhinehart? Danielle Steel? Är dessa författare som skrivit klassiker? Jag funderar på begreppet. Det verkar vara lite väl fluktuerande…

I min värld är t.ex. ”Odyssén” och ”Gösta Berling”, ”Röda rummet”, ”Doktor Glas”, ”Kallocain” och ”Rädd att flyga” klassiker. Böcker som läses generation efter generation. Som fortsätter att vara, om inte moderna så fortfarande aktuella för oss i den här tiden som är nu. De går att hämta relevanta värden ur. Stephen Kings ”Jurtjyrkogården” och Guillous ”Ondskan” tror jag kommer att läsas som klassiker om kanske 50 år, men nu? Är de klassiker redan nu? Nja, inte för mig.

Mark Twain sägs ha sagt nåt i stil med att en ”Klassiker är en bok som alla känner till men som ingen läser”. Men så skeptisk är inte ens jag. I bokbloggsvärlden förekommer det t.ex. att bloggare tar sig an utmaningen att på ett år plöja igenom så många klassiker som möjligt. Så Twains förklaring håller inte. Klassikerna har definitivt läsare. Är inte klassikerläsning dessutom obligatoriskt i grundskolan? Är det inte så längre? Var det bara jag som läste Flaubert i nian?

Något som definitivt påverkar vår uppfattning om vad som är en klassiker är ju alla dessa överflödiga utgivningar av klassikerupplagor som de flesta förlag lägger pengar och tid på. Ett sätt att få nya läsare till gamla böcker, javisst, men det säger ju också ganska mycket om hur förlagen skapar definitionen åt oss. Helt i onödan. Det är ju dessa klassikerserier som sen hamnar på Tradera. Cirkeln sluten. Så.  Jag tror dessutom att jag läst en artikel i DN nån gång (som jag inte orkar leta fram för att citera ur) om att klassikerutgivningarna inte ens lönar sig för förlagen.

Nångång framöver ska jag skriva ner vilka MINA klassiker är. MIN definition av “klassiker” är:

“En bok jag alltid återvänder till”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *