Inger Edelfeldt – Konsten att dö

Vad gör du Inger? Varför blev det såhär nu? Varför har du skrivit såhär? Jag låter nedan, helt lösryckta, citat exemplifiera vad jag menar. Det är ledsamt i ögat detta:

”Dit skulle jag sedan, när jag hade varit på kaféet. Jag bar nya lämpliga skodon; dyra promenadsportskor som var extremt bekväma och samtidigt hade en snygg och originell design.”

”Jag heter Jacky. Jacky Måhlin.”

”Nu var det dags för konstnärssjälen att yttra lite normala saker. Så jag sa: ’Jag antar att det känns skönt att hon behåller babyn.’”

”Insvept i min japanska morgonrock satte jag mig i soffan och såg balanserad ut, medan han klädde på sig.”

”Sedan avslog hon mitt erbjudande om en kopp te eller kaffe. Hon bad mig om en karamell.”

”På vänster hand hade vi inloppet. Blygrått vatten återspeglade den mulna himlen, och ett par fiskmåsar skriade förtrytsamt efter solen. En liten färja stävade beskäftigt mot Djurgården och Gröna Lunds glittrande, halsbrytande begivenheter.”

Det är inte likt Inger. Ord som inte används i dagligt tal? (eller är jag bara en fördomsfull stockholmare?), onödiga detaljbeskrivningar som varken gör till eller ifrån? Hur gör måsen, hur gör färjan, hur är Grönan? Det är så mycket konstig utfyllnad som jag inte känner igen. Kan du berätta exakt hurdana skor du hade på dig vid tillfället? Ja, lustigt att du frågar för det kan jag faktiskt! det var ett par mycket lämpliga skodon…

”Konsten att dö” är en monolog. Det som ser ut som samspel, relation, dramatik och dialog är egentligen bara förklädnader. Allt är monolog. Allt är huvudpersonen, Jacky. Jacky Måhlin är en känd kulturfotograf i Stockholm som kämpar med sin självbild. Hon har varit känd men är inte längre något stort namn. Hon har levt livet genom en kameralins och undrar om hon klarar sig utan den. När hon en dag får syn på en ung kvinna på ett kafé är det det första steget mot hennes sammanbrott. Denna unga kvinna, Monia, fungerar som en musa för konstnären och de två inleder en mycket märklig och liksom onaturlig vänskapsrelation.

Jag behöver inflika här att jag är allergisk mot romankaraktärer med anmärkningsvärda namn. Det finns ingenting som stör läsningen så mycket som att behöva ”tro på” att någon heter t.ex. Monia. Monia som av en händelse är ett namn på ett musselsläkte. Man kan säkert heta Monia, IRL, men när namnet får en så uppenbart symbolisk betydelse… ja, då får jag helt enkelt klåda. Bättre vore att istället gestalta denna kvinna stängd som en mussla.

Deras liv flätas ihop lite grand och Jacky går helt upp i denna unga kvinnas historia, lite motvilligt men ändå. Monia hänger efter Jacky som en stackars valp och flyttar in i hennes studio när hon inte har någon annanstans att ta vägen. Hon är efterhängsen men samtidigt undvikande. Jag förstår mig inte på henne alls och jag är osäker på om det är för att hon som person är knepig och unik eller om det är för att författarens karaktär inte riktigt håller ihop? Samma sak med Jacky, jag finner inte heller henne riktigt ”trovärdig”. Namnet där också, inte bara ett udda förnamn utan också ett lite udda efternamn. Kli, kli, kli. Varför så utmärkande?

Det som för berättelsen framåt är hur relationen utvecklas kvinnorna emellan. Det finns något nästan maniskt över huvudpersonens tankar och hennes sätt att liksom manipulera sig själv. Hennes självbild vid 52 års ålder är helt ur fokus och detta kan hon inte hantera. Hon försöker ställa in skärpan (!) men Monia och hennes problematik är liksom i vägen. Det finns en man i vägen också, han har också en problematik. Han får Jacky att inse att hon inte alls är så stark och självständig som hon trott.

Drama uppstår, dramat tätnar, dramat trappas upp, sammanbrott, slut. Inget lyckligt slut utan ett slut som skulle kunna likna en pånyttfödelse. Skulle kunna. Snarare än ”konsten att dö” handlar det kanske om konsten att leva, leva igen.

Nej, jag är inte glad. Inger Edelfeldt som jag alltid kunnat lita på, alltid återkommer till, som är så trygg! Vad är det som händer? Konsten att ”kill your darlings”? Men jaja, ta det lugnt Liza. Jag släpper detta nu.

2014-01-29 21.34.04-1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *