Köpstoppet

Åh så mycket annat som kommer i vägen nu. Tiden tar slut för mig. Den prioriteras bort och smulas sönder. Övertid hit och fester dit, långfilm och dokumentär, Antikrundan och såpor. Någonting har stannat av. Ett annat tuffat på.

Jag konsumerar men jag läser inte. Jag lägger på hög, placerar i hyllor, gömmer under sängen. Lånar av bibliotek och kollegor. Bläddrar lite frånvänt. Sökande. Nervöst. Mina tics, att bläddra böcker, att konsumera. Tokigt. Läsandet har blivit ett medel istället för ett mål. Hur gick det till? Är det för att jag satt upp mål och riktning med läsandet? Läsa jorden runt. Tycker inte Liza att det är kul längre? Har det gått fem minuter nu och Liza har fått en ny idé? Har hon vänt ryggen?

Nja. Till mitt försvar:

Vem kan undgå en titel som ”Styr din plog över de dödas ben”? (Vad gjorde jag på bibblan över huvud taget?!).
Vem kan motstå frestelsen att be om ett rec.ex från Aspekt förlag? Nu har jag två titlar samtida tjeckisk litteratur under sängen.
Vem köpte inte Rikard Wolffs självbiografi på bokrean? ”Rikitikitavi”!
Varför kommer jag på just nu att jag måste tillgodogöra mig innehållet i Borges ”Fiktioner”? Kunde det inte ha väntat? Varför har jag inte redan läst den?
Vem har hört talas om ”Women without men: A novel of modern Iran”? JAG har hört talas om den, jag måste läsa den.
Vem kan gå på en av Christer Olssons föreläsningar utan att sedan vara det minsta intresserad av vad som står i hans bok? Inte jag, jag vill veta mer. vad menar han? ”Vart är du på väg och vill du dit?”
Vem vill leva i en värld där en bok som ”40 piskrapp för ett par byxor” blir skriven? Hur undgå att läsa denna personliga berättelse om en av alla de kvinnor som straffats för att de kränkt den offentliga moralen?

För att inte tala om de böcker jag köpte förra veckan…

Så vad är det jag håller på med egentligen? Jag inför nu ett officiellt köp/lånestopp och jag ska fanimej schemalägga min läsning.
– Nej du älskling, inte ikväll. Jag har tre timmars läsning framför mig. Vi kanske kan ta det imorgon?

Tillsvidare, för info, så läser jag just nu en mycket kärleksfull men ack så långsam roman, Tahar Ben Jellouns “Min mamma”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *