Läppläsarens avsikter

nils-ake-hasselmark

Mina böcker är staplade i pappkassar runt om i lägenheten. Huller om buller drömmer de horisontella dagochnattdrömmar som snart ska besannas. Hyllmetrar är i efterlängtat antågande.

I köket fiskade jag upp en sömnig favorit ur en av kassarna. Boken bär den bästa titeln i hela min samling. Jag fiskade upp Nils-Åke HasselmarksDen oroliges sömn” en lyrisk trilogi med undertiteln ”Läppläsarens avsikter I-III”.

Många gånger har jag plockat fram den för att bara begrunda titeln. Men oftare har jag väl ändå återvänt till den för läsningen av dikterna. De blandar så fint den oroliges inre tankar med naturens obevekliga och tunga gång. Det är bitvis ren och skär ångest. Det är sömnlöshet, ensamhet, vissenhet och träsk. I bakhuvudet maler att ”vi ska alla den vägen vandra”. Jo, kanske enbart ren och skär ångest, det beror sig lite på vilken sida av sängen man vaknat på, eller huruvida man alls har fått sova.

“…Tillvaron uttrycker ingenting. Den genomlyser våra bara liv som ljuset inne i ett tält – skoningslös som en vattenyta.”

Hur som helst är titeln klurig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *