Listan

Jag sitter och pillar med min lista, min ”Läsa jorden runt” katalog. Det är fröjd att leva med denna lista. En fröjd! Köper nytt, lånar, spånar, lägger till och drar ifrån. Ibland läser jag en och annan bok också… Här på bloggen är listan uppdelad och ligger på olika sidor, den är inte lika lättpillad som originalet i min dator men något snyggare hoppas jag.

Svårt att säga på förhand vilket land som blir nästa. Jag kämpar för att inte organisera bort hela charmen med projektet. Det ligger nära till hands att börja administrera och införa någon slags disciplin i detta. Disciplin är döden.

Det är när jag går in i listan, ett supersexigt Exceldokument, som valet av nästa bok liksom görs av sig självt. Jag filtrerar och har mig, lägger in kommentarer och infogar kolumner här och där. Jag länkar till författarintervjuer och hemsidor, bygger upp material kring snart varenda bok. Vem fick nobelpris och när? Vilken titel ska man välja, den mest omskrivna eller den som knappt finns översatt till engelska? Kan jag tänkas vilja äga den här titeln? Ja. Eller räcker det om jag lånar? Vart finns den att låna? I Bromma? Jaha, så synd, jag reser inte norr om Fridhemsplan. Kan jag bläddra i något gammalt nummer av Karavan och hitta tips där? Osv.

På väg hem från jobbet idag råkade jag köpa med mig en bok som inte platsar i projektet och boken jag läser för tillfället passar inte heller in. Men det gör inget. Jag känner ingen stress.

Semester del 2 börjar äntligen nästa vecka, den ska inledas med 800 sidor norrländsk svårmod, Therése Söderlinds ”Vägen mot Bålberget”. Tills dess läser jag ut Stephen Kings biografiska ”On Writing”. Jag gillar den, trots att jag aldrig intresserat mig särskilt för hans böcker. Jag vill mest veta vad han gjorde i början av 70-talet, vad han skriver om Maine. Min pappa gick på samma universitet ungefär samtidigt som King, pappa tyckte han verkade skum. Vi åkte bil förbi hans hus när jag var i Maine. Det liknar ett slott. Ett rosa slott med stora fladermössgrindar. Det är skumt. Jag var turist.

Jag har läst så många amerikaner och svenskar att de länderna stryks från listan. Min grundtanke var ju att hitta nya författare och att läsa utanför den egna världsbilden. Dessutom ska det helst gå att skriva något meningsfullt om böckerna jag väljer och jag tänker inte skriva om vad som helst. Min urvalsprocess är mycket godtycklig.

Efter att jag nu har pillat med listan ett tag lägger jag plötsligt märke till att två nya böcker helt oförhappandes har klickats hem från Bokus. Inom ett par dagar har jag förmodligen fått hem min representant för Filippinerna, Jessica Hagedorns ”Dogeaters”. Jag gillar titeln. Klick ner i varukorgen. När det är dags att betala fakturan har jag nog lön på kontot igen. Sen blev det visst en libanes också, Joumana Haddads ” I Killed Scheherazade”.  Jag känner inte till någon av dem sedan tidigare så det ska bli fint att lära känna dem. Jessica Hagedorn har en hemsida som jag ska lusläsa så småningom. Hon verkar ball, performance artist, poet, dramatiker, hundätare? Klick.

Så. När semestern väl lagt sitt lugn över mig lovar jag att återkomma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *