Lucka 11

BJÖRN LARSSON ASK/SCANPIX

BJÖRN LARSSON ASK/SCANPIX

Jag har lyckats hitta en kandidatuppsats som behandlar ämnet ”Jul i Astrid Lindgrens barnböcker i jämförelse med det svenska samhället”. Fantastiskt. Den kommer ifrån Jyväskylä universitet – Institutionen för språk, 2011.

Jag tänker på underbara Lotta på Bråkmakargatan, som drar iväg och fixar en gran på egen hand. Och jag tänker på Emils besök till fattigjonerna, det stora tabberaset i Katthult!

Det som jämförs är alltså julfirandet hos Lindgren och ”det svenska julfirandet”. Nedan är avhandlingens hypotes:

Min hypotes är att det finns betydande likheter mellan barnböcker, speciellt i detaljer där jultraditioner beskrivs. Denna hypotes baserar sig på det faktum att jag redan har läst dessa böcker när jag var liten. Jag antar att variationen mellan berättelserna mestadels framträder genom olika figurer. En andra hypotes är att de jultraditioner som förekommer i Lindgrens böcker, motsvarar även verklighetens julfirande i Sverige.

Ja, otroligt spännande frågeställning.

Tänk om vårt moderna julfirande var lika filantropiskt som i Astrid Lindgrens värld, som hos Madicken eller Emil. Att vi av tradition också packade korgar med godsaker och promenerade iväg med dem till bättre behövande. Tänk. Tänk också på Karl-Bertil.

Julfirandet i Sverige idag har få likheter med jularna i Lindgrens värld, är min slutsats. Men då har jag inte tittat på aspekter såsom julpyntningsfrekvenser, Hyacintplacering och den genustunga frågan om vem som har ansvaret för att stöpa ljus. Jag tänker mer på solidaritet, gemenskap och själva skälet till att vi firar jul, d.v.s. kommersialismen som ska rädda alla de belånade medelhavsländernas ekonomier. Astrid Lindgrens karaktärer är inte lika cyniska som den moderna människan (eller tar jag i nu?)

Avhandlingen tittar främst på julfirandet i Astrids mer konventionella familjer, därför är Pippi och Ronja inte med i jämförelserna. Författaren har alltså valt bort de karaktärer som kan sätta käppar i hjulet för avhandlingens resultat. Knepigt det där! Och resultatet visar tillslut att jo,

Enligt resultaten stämde mina hypoteser till en stor del. Astrid Lindgren beskriver julfirandet och jultraditionerna ganska noggrant, men särledes exakt beskrivning finns i böckerna om barnen i Bullerbyn och Madicken medan i böckerna om Emil i Lönneberga fokuserar man mer på andra händelser. Följaktligen kan man dra en slutsats att variation mellan berättelser mestadels förekom genom olika figurer och händelser.

Jaja, det är en tokig text jag hittat. Jag är glad att någon tänkt lika mycket och intensivt på jularna i Lindgrens värld som jag gjort idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *