Lucka 5 – Kannibal 1984

2013-11-14 13.17.07

Jag gjorde nyligen ett fynd på tradera, ett nummer av den gamla “punk”-tidskriften Kannibal från 1984. Jag köpte tidningen för att Patti prydde omslaget men numret innehåll en del andra finsaker, bland annat Thomas Tidholm och en intervju med Mare Kandre.

2013-11-14 17.05.15

Idag puffar jag en dikt av Thomas Tidholm, skogsmulle, poet, barnboksförfattare, fotograf mm. Lina Ekdahl kallar honom bland annat för “Cowboypoet” i sitt förord till den diktsamling jag sitter med. jag vet inte vad det betyder. Jag vet att jag gillar hans dikter, för att de blandar ihop romantik och realism på ett sätt som gör mig förvirrad och får mig att fundera. Den här dikten heter “Cigaretterna” och kommer ifrån samlingen “Friluftsliv i strandområden” (1991). Just den här dikten kanske inte är så mycket att fundera över men jag gillar den:

Man kan se människor smeka sina
cigaretter. Med långfingrets mjuka
insida som om de var små barn.
Som om människorna var små barn
och cigaretterna var deras små djur.
Så kommer den lilla elden
och djuren börjar brinna i ena
änden, och människorna
suger dem i sig.
Girigt, som man brukar säga. Häftigt.
Hämningslöst. Utan förskoning.
De gör det för någon annans skull,
eller för någon annan saks skull.
Först den lilla smekningen. Sedan elden.
En offerlängtan, att ge bort sig själv.

Att bli ett djur och ge bort sina dagar.

Att röka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *