När titeln vill mer än vad innehållet levererar?

Huh? Vad hände här? Jag läste blixtsnabbt ut Jonas Hassen Khemiris senaste bok ”Allt jag inte minns” men sitter nu med veckad panna och är besviken. Jo, det är jag faktiskt. Tror jag.

Boken handlar om Samuel och hans sista tid i livet. Han har gått bort i en bilolycka och en författare intervjuar hans närmaste för att få fram en bild av vem han var. På sättet han tar hand om sin gamla dementa mormor framträder han som omhändertagande, sättet han festar på antyder att han är öppen och äventyrlig, den före detta flickvännen beskriver honom som omogen men generös. Går det att få fram EN bild när vännerna som minns honom, minns honom så olika? Var det verkligen en olycka eller valde han att köra rakt in i det där trädet?

När man dör och inte längre kan berätta sitt eget liv, vem gör det då och vad är det då för bild som framträder? Vad är sant och vem har rätt? Och när ens eget minne sviker och det uppstår luckor, hur fyller man i dem då? Hur hanterar vi att minnet av någon som lämnat oss för tidigt kan försvagas, förändras, förvanskas?

Jag tycker att frågorna som romanen ställer är mer intressanta än romanen i sig. Idén är bra men jag fastnar inte för utförandet. ”Allt jag inte minns” en bok som vill väcka vida tankar men jag är inte säker på att den lyckas så bra med det. Som läsare behöver man vara lite alert och hålla isär vem det är som berättar, de olika karaktärernas vittnesmål och berättelser skiljs åt med asterisker men är så pass lika varandra att det ändå är svårt att skilja dem åt. Det finns kanske också en tanke med att låta det vara lite svårt att veta vem som säger vad men den tanken förutsätter att läsaren är motiverad att fundera lite och jag personligen hittar inte den motivationen.

Jo, besviken på storyn men glad i frågorna som titeln vill ställa, i vanlig ordning är jag också nöjd och inspirerad av Jonas Hassen Khemiris språkvärld som alltid känns så härligt okonstlad och vars dialoger, miljöer och tidsmarkörer alltid träffar helt rätt. De träffar i alla fall mitt stockholmshjärta. Tyvärr kom den världen lite i skymundan här.

One thought on “När titeln vill mer än vad innehållet levererar?

  1. Pingback: Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *