Passa på!

Jag ligger och läser i sängen bredvid hans när han får sin förmiddagsvila, jag bläddrar försiktigt och tyst, sen somnar även jag. Jag parkerar vagnen vid en parkbänk när han somnat efter lunch, sätter mig och får i mig nästan ett helt kapitel. Det finns alltså stunder! Det bor läsning här!

Att skriva är det däremot värre med. Just nu sover han och jag har ungefär en halvtimme på mig att berätta om allt som bubblar i mig; hur äcklad och bekymrad jag blev när jag tidigare i vår läste Erik Axl Sunds vidriga trilogi (Kråkflickan, Hungerleden och Pythians anvisningar). Det är spänningslitteratur men det är också hundratals sidor med sexuellt våld, pedofili, barnpornografi och människohandel. Det är det sjukaste av det sjuka. Att frossa i högupplösta kriminaldraman på teve är en sak, att läsa hyffsat ingående skildringar av pedofili och incest är en helt annan. Nej tack, det var bara för vidrigt. Men gud så snabbt jag läste. Slurp! sa det.

Och jag vill berätta om boken jag läser just nu, som jag tveklöst plockade på mig endast på grund av att baksidestexten löd: ”Patricia Highsmith möter Patti Smith i denna fängslande litterära thriller.” Men nej, särskilt fängslande är inte ”Generation loss” av Elizabeth Hand och att blanda in Patti Smith känns bara som ett billigt försäljningsknep (som ju var väl fungerande på mig…). Jag tänker dock inte ge upp ännu utan ger den en chans till. Jag har lagt boken i skötväskan. Boken (som blivit tokhyllad och vars svenska översättning varit efterlängtad av många) handlar om en halvkänd fotograf, Cass Neary, som under sjuttiotalet röjde runt och fotade punkscenen i New York (hence Patti Smith). Hon är nu både alkad och pundig men får ett uppdrag på sina gamla meriter, hon ska till Maine och intervjua en legend inom fotografi. Väl i Maine, som man väl får säga är en karaktär i sig, hamnar Cass mitt i en olöst kriminalgåta. Det är denna gåta jag nyfiket väntar på att hon nu ska nysta upp! Tydligen försvinner folk med jämna mellanrum, de efterlyses men hittas aldrig och ön som den legendariska fotografen håller till på är lite hemlig och mystisk, det har funnits ett kollektiv på ön men vart tog det vägen?

Jag vill också berätta om fynden jag gjorde på stadsmissionen här om dagen! Atiq Rahimi och Jhumpa Lahiri, nästan gratis. Men tusan också, det är en liten gubbe som ligger gnyr här intill nu. Har jag tangentat för hårt och ivrigt?

Jag vill berätta om den lilla gubbens favoritböcker, hur jag, nu när jag lever med Anna-Clara Tidholms klassiska böcker, nästan fått problem och börjat backa i språket. Stannna titta! Språket trasigt. Läsa barnbok. Tappa ord.

Nu måste jag nog titta till honom och förbereda matning. Men jag vill ju berätta om senaste numret av Karavan! Det är tema Irak och numret innehåller finfina dikter av bland andra Rasha al Qasim!

Sluta skriva, mata barn. Barnet sova, passa på!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *