Patria o Muerte

Jag fortsätter med Kuba. Efter att ha läst ut Reinaldo Arenas memoar är jag fortfarande sugen på mer. Jag är ute efter magisk realism. Ute efter paradis och kontrast. Jag står fast vid att filmen ”Before night falls” är bättre än boken. Filmen är dock, ska sägas, ett hopkok av hela Arenas liv (och död) och författarskap, inte enbart ett uppräknande av sexuella upplevelser. Så det är en dålig jämförelse.

Nu ligger istället ”Waiting for snow in Havanna: confessions of a cuban boyhood” bredvid mig i sängen och den har redan fått ett par hundöron (det är en pocket, så det är ok). Den är skriven av Carlos Eire, född och uppvuxen på Kuba men förflyttad till USA i vad som kallades ”Operation Peter Pan”. Reinaldo Arenas upplevde Batista och Castro som vuxen (och förföljd), Carlos Eires memoar utgår ifrån hans barndom (som priviligierad). Nästa Kuba-titel blir ”Jag skänkte dig mitt liv” skriven av Zoé Valdés, en bok jag läste för många år sedan men nu behöver stifta bekantskap med igen för att inte överväldigas av de många ”pojkstreck” jag nu på så kort tid läst om.

Hur som helst, ”Operation Peter Pan” var ett kontroversiellt projekt lett av CIA i början av 60-talet. Fler än tio tusen barn förflyttades från Kuba till Miami. Hotet mot barnen var att de annars skulle föras bort och utnyttjas i Castros arbetsläger, för att indoktrineras och sedan ingå i revolutionen som militärer under Castros regim. Föräldrar på båda sidor om revolutionen skickade iväg sina barn. Detta var helt nytt för mig. ”Waiting for snow i Havanna” är bara en av alla berättelser om denna flykt. Det finns massvis att läsa om detta.

9780743207379

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *