Pyrrhussegrar

images

Idag har jag läst Stella Kleves (Mathilda Malling) novell ”Pyrrhussegrar” från 1886 och nu måste jag ventilera!
Författaren beskriver en slags köttslig ångest som jag tycker är minst lika aktuell idag som för tvåhundra år sen och jag finner huvudpersonen Märta Ulfklo vara uppfriskande kåt. Denna novell lämnar mig med ett pillemariskt leende på läpparna. Den är förvisso ganska hemsk… hon befinner sig nämligen, vid tjugofyra års ålder, i väntan på döden.
Hennes läkare har förklarat för henne hur hennes (i kombination med ärftliga anlag) ”hetsiga blod” flyter likt gift inom henne, hon har inte långt kvar. Trots Märtas öde kan jag inte undgå att le när jag läser, det finns något så modernt och uppfriskande i hennes ord! Jag kan inte hjälpa att jag blir glad! Hennes läkare har här precis gett henne beskedet:”Hon skulle ha velat slå den gamle mannen, som han stod där med sina nedslagna ögon och sitt leende. ’Varenda balnatt, fröken Märta, varenda dans har varit bränsle på elden. Och alla dessa erotiska fantasier… ‘ ’Som jag kvävt.’ Hon kunde höra råheten i sin egen stämma.”En Pyrrhusseger är en seger med förlust. Hon har kämpat för att behålla sin dygd, för att bevara oskuldsfullheten och hedern. Hon pressar undan fantasier och sinnesbilder av styva kragar och halvöppna läppar. Denna kamp har lett henne raka vägen fram till sjuksängen. Och vad nu? Döden! Som hon har kämpat för att hålla tillbaka sina impulser, som hon har bultat! I och med denna kamp har hela Märtas självbild blivit skev, hon vet inte om hon är vän eller fiende till sig själv, bara att hon måste handla med försiktighet när det kommer till fantasin och till de fantastiska resor hon kan men inte får göra med den…
 

För hennes minne dök där oupphörligt upp – än ett ansikte, än en figur i viss ställning, – en roddares nakna arm, en solbränd nacke under en styv, upprättstående militärkrage, en upplyft fot med skridsko. – och kring sådana motiv växte där småningom fram en hel situation – skarp, tydig och färgrik – tills den gled över i en annan och vek för den.”

Jag undrar så vad hon drömmer om att göra med den där skridskon…nåväl, vi har alla våra egna läggningar och preferenser!

1886 beskriver Stella Kleve en ung kvinnas kamp för att få behålla sina erotiska fantasier. Hon använder ord som idag gått ur tiden, vi talar inte idag om ”dygd” och ”hetsigt blod”, men innebörderna har bara skiftat till andra benämningar. För Märta är det naturligtvis omöjligt att ha dessa tankar, i synnerhet som ogift kvinna.

Det var denna eländiga försiktighet, vilken hon nu hatade som sin olycka, – detta tvetydiga surrogat för dygd, som samhället tvingar kvinnan att plåstra över alla sina känslor och alla sina intressen, ända tills hon blir ett färglöst, osjälvständigt kryp, som aldrig törs taga ett enda steg, utan att treva för sig med antenner – och alltid drager sig tillbaka.”

Så modernt! Stella, du ger mig gåshud när du knyter ihop oss såhär!
Vi har en röd tråd emellan oss! Jag måste le. Men jag blir ju såklart trött i samma stund. Det har inte skett mycket för kvinnors kåthet och rätt till att vilja knulla sedan 1886.
Det ligger fortfarande ett magiskt skimmer över föreställningen om ”oskuld” och det är fortfarande fult att ha dessa sexiga tankar som kvinna. Stella dör på kuppen. Att novellen är utformad så är ju ingen slump. Det är ett dödsstraff som väntar för den som har en vild och svettig föreställningsvärld. Inte minst är det dödsstraff för den som framställer MÄN som pulserande och heta objekt. Stella Kleve är lite av en pionjär på det området!
Åh, jag önskar att jag kunde räcka henne en massagestav av bästa kvalitet och få henne att släppa loss! Men hon sitter fast. Sitter fast men statuerar exempel på kvinnans moderna genombrott i litteraturen. Så, nu har jag ventilerat lite.

One thought on “Pyrrhussegrar

  1. Vad jag håller med dig! Jag blir så vansinnigt arg på alla de som tycker att vi kvinnor inte får ha sexuella fantasier…. bläh och bu! Om Stella hade levt hade jag också gett henne en riktig bra massagestav med ett gigantisk TACK kort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *