Sammanfattning av april

April började på ett trivsamt sätt, om än lite lojt och nedtonat, med läsningen av ”Styr din plog över de dödas ben”. En lågmäld och märklig berättelse från den glest befolkade polska, i det här fallet magiskt realistiska, landsbygden.  Jag var nöjd men något förvirrad. Djur, astrologi, Blake, mord och översättningar.

Efter många ihärdiga påtryckningar tog jag mig sedan an den första boken  i Murakamis triologi “1Q84”. Den läste jag knappt hundra sidor i och stötte sedan ifrån mig.

Skulle det blir bättre? Ja, danska Helle Helle kom och räddade mig från Murakamis tveksamma pekoral. Helles Rödby-Puttgarden var den friska havsbris som fick mig att återfå läslusten. Bokens två systrar och deras miljöer var upplyftande kärleksfullt och udda. Nu drömmer jag om att få arbeta i parfymavdelning ombord på färjefartyg.

Sen dammade jag av en gammal favorit, Brasilianskan Clarice Lispector. Hennes språkbruk får mig på glatt humör. Time flies with Clarice.

Härom sistens läste jag också ut Schweiziskan Dorothee Elmigers debut ”Inbjudan till de våghalsiga”. Ytterligare en magisk realism och ytterligare en glesbyggd, ytterligare udda miljöer som fick mig på fall. Boken lämnade dessutom en del trådar efter sig, så än är inte boken slut. Den lever vidare i mig.

Jag började rota runt lite bland Latinamerikas kvinnliga författarnamn också och fann där ett helt forskningsfält. Något jag bör återkomma till.

Och i detta nu sitter jag med ett recensionsexemplar av ”Viskningarnas bok”. En roman (mycket välinformerad sådan) om armeniernas öde under 1900-talet, en ”Armeniernas bok”. Jag har inte kommit långt alls utan har i ett par dagar låtit karaktärerna och personporträtten sjunka in lite i mitt medvetande. Jag tycker om att ha dem där och det bådar gott inför resten av läsningen. Officiellt recensionsdatum är 15 maj, vi får se om jag hinner före.

(Jag ville med detta prova på att skriva en sammanfattning av månaden som gått. Jag har dock inte reflekterat över syftet med denna sammanfattning ännu. Kanske gör jag på samma sätt nästa månad, kanske inte alls.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *