Stockholm Literature, igen!

Nästa helg är Stockholm Literature tillbaka på Moderna museet. Det blir fint, igen. I år är jag inte alls lika bekant med de inbjudna författarna eller deras böcker, det är därför lite extra spännande. Men jag ogillar att känna mig oinsatt så därför har jag lite hastigt och lustigt satt mig in. Här är de namn jag ska försöka lyssna på under nästa helg:

Aminatta Forna har jag ett hum om. Jag vet att hon är född i Skottland men att hon också delvis vuxit upp i hennes fars hemland Sierra Leone. Hennes självbiografiska, dokumentära, ”The Devil that Danced on the Water” är ett sökande efter sanningen om hennes pappa. Han blev mördad, förmodligen för sina demokratiska värderingar.
Jag har flera gånger fingrat på hennes ”The hired man” som jag tycker låter både spännande och intressant som skildring. Den utspelar sig i en liten kroatisk by där en brittisk familj just slagit sig ner. På ytan är allt trevligt och ordnat men huset de bor i, byn de kommit till och dess invånare minns en annan tid. Jag har någonstans läst att Aminatta Forna sagt något i stil med att hon inte bara skriver om sånt hon kan utan snarare om sånt hon vill förstå. Det är just det som gör mig nyfiken på ”The hired man”, det där man måste sätta sig in och lyssna på om man levt ett liv helt utan erfarenheter av våld och väpnad konflikt. Familjen flyttar till en plats som är hemsökt av svek och minnen.

the-hired-manYing Chen är utgiven på nobelförlaget Grate och har två böcker översatta till svenska, ”Stilla” och ”Den otacksamma”. Hon är en kinesisk-kanadensisk författare som skriver på franska. När jag googlar henne hittar jag en intressant uppsats: ”Transgressive narratives: Gender and revolt in two Québécois novels by Ying Chen”. Både ”Stilla” och ”Den otacksamma” är föremål för analys i denna uppsats och författaren kallar Ying Chen för ”The first and most recognized Sino-Québécois writer in North America”. Romanen ”Den otacksamma” är, om jag förstått rätt, ett självmordsbrev och en ung kvinnas sätt att stoppa de förtryckande traditioner som annars skulle reproduceras. Titeln anspelar dels på en relation mellan förälder och barn men också på något som oreflekterat bara ”fås”, något som hon förväntas ta emot, en tradition, en kultur, ett sätt att vara etc. Genom att ta sitt liv vägrar hon att tacksamt ta emot den begränsning som samhälle och familj vill förmedla vidare genom henne. Här kan du läsa ur det första kapitlet: http://www.nytimes.com/books/first/c/chen-ingratitude.html
I ”Stilla” möter man en annan ung kvinna, den här gången någon som saknar familj. En dotter som lämnats bort. Hon är ”stilla” för att hon inte besitter några av de medel som behövs för att ta sig någonstans. Hon har egentligen varken bakgrund eller framtid. Men romanen verkar rymma så mycket mer. Mycket mer. Kärlek och inte minst, reinkarnation! På lördag vet jag förhoppningsvis mer.

den-otacksammaBarcelonasonen Enrique Vila-Matas har jag inte heller läst, trots att hans ”Dublinesk” fick ett sådant mottagande förra året. Jag brukar ju ogilla att läsa populära böcker och jag tror inte att jag kommer läsa just ”Dublinesk”, säkert köper jag mig en helt annan titel, bara för att. Vi får se vad han har att säga.

Michail Sjisjkin skrev en text för Expressen under förra året, en jättefin text om diktens villkor i ett ryskt fängelse. Nu är han aktuell med romanen ”Venushår”, där huvudpersonen ”arbetar som tolk på en schweizisk immigrationsmyndighet och deltar vid förhören av flyktingar från forna Sovjetunionen. Under översättningen av det främmande lidandet lägger sig hans egen livshistoria som ett andra skikt kring orden.” Det låter lovande tycker jag. En bok med den titeln måste man nästan bli nyfiken på. venusharMeriç Algün Ringborg är en textbaserad konstnär, jag har skrivit om hennes utställning ”The Library of Unborrowed Books” tidigare. Nu har hon skapat konst/teater/film/litteratur genom att sammanfoga exempelmeningar från Oxford English Dictionary. Det låter genialiskt. Att skapa ett verk utan att författa.

Ja, jag ser fram emot nästa helg. Hoppas att allt hinns med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *