Styr din plog över de dödas ben

Styr din plog över de dödas ben

Snart har jag läst ut ”Styr din plog över de dödas ben” av Olga Tokarczuk. Och när jag säger ”snart” så menar jag att jag redan dragit ut bokmärket och lagt boken på hyllan, det är dock ca 80 sidor kvar. 80 sidor av en klar och ren prosa vars narrativ jag nu sedan ett par dagar tillbaka glömt bort eller tappat bort mig i. Kanske att jag gett den en ny chans om jag nu inte varit tvungen att lämna tillbaka den till bibblan (jag har redan gjort flera omlån).

Med svårighet har jag försökt skriva något om den här romanen (jag har suttit och stirrat tomt mot skärmen i samma anda) men med lättnad har jag nu läst en recension som jag mer än gärna helt lämnar ut. I det här fallet är nog min fåordighet snarare en komplimang än en sågning. Jag tror nämligen inte att jag kan förmedla en bild av boken som gör boken rättvisa eller som får någon annan intresserad av att läsa den.

Så jag citerar helt enkelt Michel Ekmans recension från 2010 (Svd):

”Först omkommer grannen Storfot, tjuvjägare och djurplågare. Sedan följer honom oförklarligt flera av traktens pampar: polischefen, politikern, den kriminelle affärsmannen, prästen. Polisen är givetvis rådlös men fru Duszejko, som bygger sin världsförståelse på astrologi och hemlighetsfulla insikter i hur djuren tänker, förstår ett och annat. Problemet är bara att ingen tror på en förvirrad tant som hon, dessutom ständigt rasande när hon träffar myndighetspersoner …”

plate7

Michel kan sammanfatta. Tack Michel.
Titeln är hämtad från William Blake och tagen ur “The Marriage between heaven and hell“, en perfekt liten flirt.

One thought on “Styr din plog över de dödas ben

  1. Pingback: Bokbloggsjerka 19-22 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *