Tema 2013

Jag tjuvstartar mitt tema år 2013 med att ändra benämningen ”Tema Utanför”. Det känns som att ”utanför” nosar lite för ivrigt på begreppet ”världslitteratur”. Sniff, sniff.

Hela eftermiddagen har jag rotat runt och letat efter inspiration och läsning och jag har bland annat sprungit på ett flertal bloggar för just så kallad ”världslitteratur”. Men hey, vilket ohyfsat och inskränkt begrepp! Eller är det rent av en genre? Nu känner jag att om jag kallar mitt tema för Tema Utanför vore det lite som att bjuda in någon för att sedan inte öppna dörren när det väl ringer på. Jag gillar det inte.
Jag behöver ett begrepp som är mindre exkluderande. Eller överreagerar jag? Vad är världslitteratur? Vad är utanför? Utanför vadå? Nej.

Tema: Vidgade Vyer?
Tema: Global?

Bloggen http://ayearofreadingtheworld.com har en gedigen läslista som jag gärna hämtar lästips ifrån, den omfattar hela världen. Men titta här vilka böcker som hämtats ur vår svenska kanon. Det får mig att undra vilka knasiga urval jag själv kommer att göra…

Henning Mankell Chronicler of the Winds / Per Olov Enquist The March of the Musicians (trans. Joan Tate); The Story of Blanche and Marie / Jens Lapidus Easy Money / Karin Altenberg Island of Wings / Jonas Hassen Khemiri Montecore / / Hjalmar Soderberg Doctor Glas / Lotta Lotass / Amelie Posse / John Ajvide Lindqvist Let the Right One In

Jag har samlat ihop ett par användbara länkar, här har du dom:

http://varldenslitteratur.wordpress.com/
http://ayearofreadingtheworld.com/thelist/
http://www.solidaritetshuset.nu/cgi-bin/solhus.cgi?d=s&w=164
http://varldslitteratur.se/
http://tranan.nu/
http://www.interbib.se/default.asp?id=3762

Vi får se vad det blir av detta. Nästa år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *