Winterson och namn

Veckans Bokbloggsjerka får mig att direkt associera till Jeanette Winterson. Frågan är: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exceptionellt bra?

Jag tänker direkt på Wintersons roman ”Skapelsens kön”. Jag skrev en C-uppsats omkring den en gång och om jag inte missminner mig la jag där ganska stor vikt vid karaktärernas namn. (Jag plockar ner två böcker från hyllan, jag vet att jag strukit under flera partier som berör just namngivning…) Det är svårt att kortfattat redogöra för bokens handling för den har liksom ingen ”handling” i vanlig mening, den är mer som en resa och det händer mycket konstigt på den resan. Men jag kan förtälja att huvudpersonen heter Jordan och hans mor kallas för Hundkvinnan, hon berättar:

”Jag hade ett namn men det har jag glömt. Folk kallar mig för Hundkvinnan och det duger. Jag kallar honom Jordan och det duger. Han har inget annat namn före eller efter. Vad skulle jag väl kalla honom, uppfiskad som han var ut den stinkande Themsen? Ett barn kan inte få heta Themsen, nej och inte Nilen heller, hur lik Moses han än är. Men jag ville ge honom ett flodnamn, ett namn som inte är bundet till något, precis som vattnet inte är bundet till något.”

Hon tillägger senare lite nostalgiskt: ”Jordan… Jag skulle ha uppkallat honom efter en stillastående tjärn och då hade jag kunnat behålla honom, men jag döpte honom efter en flod och med högvattnet gled han bort.”

Den andra boken jag tar fram är ”Jeanette Winterson: the essential guide”, där bläddrar jag fram till nedan citat och det får avsluta det här inlägget:

”Names are places where you pause. They are places where you recognize, they are places that tell you something about where you are. They are not accidental. Whether its people or states or situations. And I like to play with names.”

 

5 thoughts on “Winterson och namn

  1. Å, vemodigt med floden som flyter bort… Jag borde kanske läsa lite mera Winterson, har bara läst Det finns annan frukt än apelsiner och den var ju mycket bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *