Women Without Men

wwm1Jag stretar lite för att finna ord att beskriva ”Women without men”. Titeln på en roman av Shahrnush Parsipur och titeln på den film som Shirin Neshat arbetat fram utifrån boken. Jag har läst och tittat, lyssnat, parallellt. Romanen skrevs 1974 men publicerades först -89 och filmen kom nu för ett par år sedan. Jag vill inte berätta för mycket, vill inte riskera att få denna fina historia att låta torr och tråkig. Vill inte riskera att min beskrivning av karaktärerna och händelserna blir grunda och plumpa. Men jag vill ändå på något vis uppmärksamma denna snygga film och denna välskrivna roman.

Lite bakgrund: Det är sommaren 1953 och statskupp. Den iranska presidenten/regeringen Mosaddeq (nationalist) avsätts och shahen (Mohammad Reza Pahlavi) återinsätts i det som kallas ”Operation Ajax” (CIA). Shahen (allierad med väst) störtas i sin tur 1979 i och med den iranska revolutionen. Kriget bryter ut 1980 när Iran inavderas av Irak.

Fyra kvinnors liv vävs samman denna sommar. Vi har bakgrunden och de politiska motiven till denna, vi hör hur deras värld liksom morrar omkring dem. Filmen visar upp kontrasten mellan detta stora viktiga som pågår i den offentliga världen och sedan i detalj det som pågår i dessa fyra kvinnors liv. De är alla fyra formade efter samma kvinnomall, de kommer från samma plats i strukturen. Och det är denna deras plats som lyfts fram i filmen/boken.

Jag vill nog inte beskriva mer än så, ber intresserade att titta på detta istället:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *