Yoko Ogawa!

Yoko Ogawa

Jag har nästan bara läst obehagliga böcker i sommar, böcker som får det att vändas i magen och som får andningen att halta lite. Jag har legat på de varmaste stränderna och varit alldeles kall inombords, på ett bra sätt!

Yoko Ogawa är en japansk författare med flera novellsamlingar och romaner bakom sig. Jag har nu läst romanen ”En gåtfull vänskap”, novellen ”Pregnancy diary” och novellsamlingen ”Revenge”. De två sistnämnda kan jag starkt rekommendera men ”En gåtfull vänskap” tycker jag att man ska hålla sig borta ifrån. Det är en utdragen berättelse om en gammal man vars närminne bara varar i åttio minuter, för honom står tiden stilla. Han behöver hjälp i hemmet och en hushållerska anställs, de blir vänner och hon introducerar sin son för mannen. En ”gåtfull” vänskap uppstår. Mannen är en pensionerad matematikprofessor och det gåtfulla i titeln anspelar förmodligen på hur tal kan förhålla sig till varandra på nästan lite mystiska sätt, hur allt hänger ihop i matematiken och i livet i stort. Det finns alltid samband omkring oss, det gäller bara att räkna ut dem. Eller nåt åt det hållet. Det är en mycket långsam berättelse som strösslats med japansk baseball och ekvationer. Det är inte alls den Yoko Ogawa som jag lärt känna. På engelska är boken ca 180 sidor lång, på svenska är den mer än dubbelt så lång. Vibeke Emond har översatt den från japanska. Jag måste ändå säga att skälet till att jag köpte boken var nästan enbart på grund av formatet, det är en så söt liten knubbig bok! Men ack så trist.

78Novellsamlingen ”Revenge” däremot är allt annat än trist! Jag läste den i ett nafs. Kvinnan i bokhandeln blev alldeles till sig när jag kom fram med boken till kassan, hon påpekade ivrigt att novellerna måste läsas från första till sista och det hade hon alldeles rätt i. Novellerna hakar i varandra som pusselbitar och det färdigställda motivet är fantastiskt motbjudande att se på. På ett bra sätt! det är groteskt och klibbigt och min fantasi skenar iväg åt helt omöjliga håll. En kvinna har fötts med sitt hjärta på utsidan av kroppen, hon är nu i behov av någon slags behå som kan ge hjärtat rätt stöd och värme, för detta finns det en självklar skräddare. En annan kvinna besöker stadens tortyrmuseum, en privat samling av redskap som alla har använts vid ett eller annat tillfälle. En liten pojke fryser ihjäl i ett kylskåp. En tiger dör. Det är svårt att beskriva hur dessa händelser hänger ihop utan att avslöja för mycket, allt jag kan säga är att det är mycket kuslig läsning.

Lika kuslig är novellen ”Pregnancy diary”. Helt oprovocerad ondska genomsyrar texten men det vet man inte fören man läst färdigt. Man har lite dålig smak i munnen då. Jag vill läsa mer av Yoko Ogawa! Hon verkar ju helt knäpp. På ett bra sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *